PROGRAMMA GROENLINKS NISSEWAARD 2022-2026

Hoofdlijnen

Inwoners van Nissewaard centraal

Betaalbaar wonen voor iedereen

Nissewaard is in 2035 duurzaam

We accepteren armoede niet

We zorgen voor elkaar

Menselijke maat voorop

Samen

Groen

Veilig



Bij de gemeenteraadsverkiezingen gaat het om fundamentele keuzes:

Gaat ook Nissewaard grote stappen zetten richting een duurzame en welvarende toekomst voor alle

Nissewaarders? Naar een gemeente waar solidariteit en omzien naar elkaar centraal staan?

Nederland is nog nooit zo rijk geweest als nu. Toch groeit de kloof tussen arm en rijk, en zijn er

kinderen die in armoede opgroeien. Toch worden de wachtlijsten voor woningen langer en woningen

duurder. Toch zijn de wachtlijsten in de zorg langer dan ooit. Toch loopt Nissewaard achter met

verduurzaming en zijn er nog steeds geen concrete energie- en energieopslagplannen per wijk.

Het is tijd voor verandering. Tijd voor GroenLinks!



Voor alle Nissewaarders een betaalbare woning

Betaalbaar wonen is een fundamenteel mensenrecht, en dus geen verdienmodel.

Nissewaard moet onmiddellijk stoppen met het vervangen van goedkope woningen door voor veel

mensen te dure woningen. Het netto aantal betaalbare sociale sectorwoningen moet omhoog in plaats

van omlaag. Nissewaard gaat energiezuinig wonen stimuleren, en geeft voorrang aan huizen waar de

grootste energie- en woonkwaliteitswinst te behalen is. Nissewaard gaat voortaan bouwen voor de maatschappelijke behoefte van de Nissewaarders, en níet voor de winst van de projectontwikkelaars. En Nissewaard gaat snel, duurzaam en betaalbaar (laten) bouwen. Nissewaard voert onmiddellijk de zelfwoonplicht in voor eigenaren van woningen. Als je een huis koopt

of huurt, is dat je woonhuis. Ook starters, jongeren, één-oudergezinnen willen zelfstandig kunnen wonen!

Snellere verduurzaming Nissewaard

De landelijke route naar energieneutraal is bekend. Maar in Nissewaard is er nog steeds geen uitvoeringsprogramma per wijk en per dorp. Daarom weten Nissewaarders niet waar ze aan toe zijn. Dat kan anders. Er komt een plan per wijk en per dorp, samen

met de burgers! En we voeren het onmiddellijk uit! Zo wordt Nissewaard energieneutraal in 2035. Daarmee krijgen alle burgers en bedrijven in Nissewaard duurzame en innovatieve kansen op het gebied van energiebesparing, energieopwekking en -opslag,

wonen, werken, biodiversiteit, fair-trade, voeding, transport, en meer. Gebouwen worden klimaatbestendig en duurzaam. Wooncorporaties en openbare gebouwen gaan voorop. Op alle openbare gebouwen komen zonnepanelen. Ook in Nissewaard komen windmolens. In overleg met burgers wordt bepaald waar ze worden geplaatst.

Groen

In en rond Nissewaard is veel groen. En dat groen moet groen blijven! En er kan nog veel meer bij!

Meer groene speelplekken in wijken en bij scholen. Het Mallebos niet meer als productiebos gebruiken. De Wolvenpolder wordt definitief natuurpark.

Duurzame zorg ván burgers, vóór burgers

Zorgen voor elkaar mag geen winstmodel zijn. De zorg is van iedereen, voor iedereen. Van burgers, jong en oud. En de burger beslist zelf mee. GroenLinks steunt zorgcoöperaties. Voor langer thuis wonen, of juist in nieuwe woonvormen. Professionele en mantelzorg; goede zorg; betaalbare zorg, zonder wachtlijsten. Meer aandacht voor jeugdhulpverlening. Opbouwwerkers en jeugdwerkers zijn bij de jongeren, en in de wijken. Nissewaard krijgt weer een compleet ziekenhuis.

De Nissewaarder centraal

Nissewaard kan een gemeente zijn met een overheid die per wijk, per dorp met de mensen meedenkt. Ambtenaren zijn er voor de burger, en niet andersom. Burgers participeren; de gemeente faciliteert. Nissewaard maakt nu echt werk van een burgerparticipatieplan en een inwonersforum waarin inwoners, bedrijven, organisaties en verenigingen, raadsleden en gemeenteambtenaren zullen samenwerken. Nissewaard gaat 100% duurzaam inkopen, met een sterke voorkeur voor

bedrijven die jongeren, langdurig werklozen en arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Zo komen er kansen voor iedereen. Nissewaard garandeert bestaanszekerheid.



Diversiteit

Alle inwoners van Nissewaard horen er bij!

Armoede uit Nissewaard!

Iedereen is welkom. Nissewaard is een samenleving. In Nissewaard ontmoeten we verschillende culturen. Ook statushouders, arbeidsmigranten voelen zich thuis in Nissewaard.

We houden rekening met mensen met een beperking, en zorgen er voor dat ze volwaardig kunnen meedoen.

Werken

Werken is een mensenrecht. Betaald én onbetaald (vrijwilligers)werk nemen we serieus en waarderen we positief. De Gemeente voert de Bijstandswet ruimhartig uit, en niet minimaal. De sociale werkplaatsen komen terug. Mensen die werk zoeken brengen we in contact met bedrijven en instellingen die werk bieden. De gemeente stimuleert werkplekken voor jongeren. Openbaar Vervoer en bedrijfsbusjes zorgen er voor dat je op je werk kunt komen.

Opvang en onderwijs

Onze kinderen gaan naar een goede opvanglocatie en goede school, met goede gebouwen. Goede ventilatie, goed onderhoud gaan we normaal vinden.

Kunst, cultuur en sport

Verspreid over de gemeente zijn betaalbare oefenruimtes, podia en sportaccommodaties. Cultuurscouts stimuleren allerlei ideeën en initiatieven. Street Art is een verrijking van de woonomgeving. Het Jeugdfonds Sport en cultuur wordt actief ingezet.

Veiligheid en recht

Wijkagenten en BOA ́s zijn herkenbaar in de wijk. We stoppen met schijnveiligheid stimuleren, dus geen preventief fouilleren meer. En dus ook mínder camera ́s i.p.v. méér.Nissewaard garandeert privacy in de openbare ruimte en digitaal. Nissewaard sluit zich aan bij de Nationale Ombudsman en garandeert een actieve onafhankelijke rekenkamer die gevraagd en ongevraagd de gemeente kritisch toetst. Er komt onafhankelijke burger-ondersteuning (OCO) op sociaal gebied én werk & inkomen.

Verkeer

Voetgangers en fietsers krijgen prioriteit. Waar gewoond wordt, rijden we maximaal 30 km per uur; de auto is gast in een woonwijk. Ringwegen zijn geen snelweg, maar bevorderen wél ongehinderde doorstroming van het verkeer. Metro-stations worden beter bereikbaar door uitbreiding van fietsenstallingen, en beter toegankelijk door vergroting van de liften. Fiets- en voetpaden worden goed onderhouden. Er komen snelle-fiets-routes. Méér openbaar vervoer, méér fietsen, méér ruimte voor voetgangers; minder files; veilig en