Regelmatig worden we in de media geconfronteerd met een toenemende armoede in Nederland. Steeds meer mensen krijgen te maken met structurele schulden. Circa 1 op de 9 jongeren groeit op dit moment op in een gezin waar armoede heerst. Daarnaast is er de nodige schroom omtrent armoede, waardoor mensen lang niet altijd een beroep doen op de beschikbare middelen.

Helaas bereiken ons steeds meer geluiden waaruit blijkt dat de gemeente Nissewaard geen uitzondering vormt op deze landelijke tendens. Daarom heeft het bestuur van GroenLinks besloten om in Nissewaard een armoedeonderzoek te starten. Het onderzoek richt zich op diverse (para-)medische, onderwijs-, levensbeschouwelijke en schuldhulpverlenende organisaties.

De eerste reacties bevestigen het beeld dat hierboven is geschetst. Zo is in de afgelopen vijf jaar het aantal pakketten van de Voedselbank meer dan verdubbeld. Tegelijkertijd stokt de aanvoer vanuit het distributiecentrum van de Voedselbank Rotterdam, doordat er nagenoeg geen goederen meer voorradig zijn. Huisartsen geven aan dat patiënten medische hulp soms niet meer kunnen betalen, en in het basisonderwijs wordt de vrijwillige schoolbijdrage in grotere mate niet betaald dan in het verleden. Ook geven ouders te kennen dat hun kind niet mee kan met schoolreis of werkweek.

GroenLinks vindt het een trieste constatering dat armoede ook in de gemeente Nissewaard dergelijke schrijnende vormen aanneemt. GroenLinks wil dat iedereen een gelijke kans krijgt, zodat niemand in armoede hoeft te leven. Zeker kinderen niet. Het is dan ook de bedoeling om het eindrapport van dit onderzoek uiteindelijk aan de gemeenteraad te presenteren.